IELTS Sınavından Kaç Puan Almak Gerekir?

IELTS Sınavından Kaç Puan Almak Gerekir?

Öncelikle IELTS sınavı, eğitim sistemimizde alıştığımız geçme – kalma kavramlarının olmadığı bir sınavdır. Sınav, bir puanlama sistemine sahiptir ve sınava girenlerin 4 ana becerideki yetkinlikleri farklı kriterlere göre hesaplanarak, ortalama bir puan belirlenir. Bu sizin aldığınız puandır.

IELTS Band Score – IELTS Overall Score Nedir ?

Yazımızın başında da belirtiğimiz üzere, IELTS sınavı 4 ana beceride (Okuma, Yazma, Dinleme ve Konuşma) İngilizce yeterliliğinizi ölçer. Ve her beceriden aldığınız puan “Band Score” olarak adlandırılır. Her bir beceriden aldığınız puanın ortalaması ise “Overall Score” olarak adlandırılır.

IELTS Puanı Ne İşe Yarar?

Yardımamı İhtiyacın Var?
Yardımamı İhtiyacın Var?

Sınavın sonunda alacağınız IELTS puanı (Band Score ve Overall Score) size IELTS sınav sonuç belgesi ile iletilir. IELTS Sınav sonuç belgesi ile İngilizce bilginizin yeterli seviyede olduğunu belgelersiniz. Örneğin, yurtdışında bir üniversiteye başvuracaksanız, üniversitenizin talep ettiği seviyede İngilizce bilginiz olduğunu belgeleyebilir, ya da vize başvurusunda talep edilen seviyede İngilizce yeterliliğiniz olduğunu sertifikalandırırsınız.

IELTS Puanı ve IELTS Sınav Sonuç Belgesi Nerelerde Geçerlidir?

IELTS Sınavı Dünya çapında birçok kurum tarafından geçerliliği kabul edilen bir İngilizce seviye tespit sınavıdır. Başta, İngiltere, Amerika, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda olmak üzere 130’dan fazla ülkede eğitim kurumları, üniversiteler, kurumsal ve uluslararası şirketler tarafından kabul görmektedir.

IELTS Sınavından Kaç Puan Almak Gerekir?

Yazımızın başında da belirtiğimiz gibi, IELTS sınavı geçme – kalma (pass – fail) sisteminin olmadığı bir sınav sistemidir. IELTS puanlama sisteminde 1’den 9’a kadar uygulanan bir puan ölçeği tablosu kullanılır. Sınavdan başarılı olabilmek için belirlenmiş bir puan yoktur. Aksine sınava girme amacınıza göre talep eden kurum tarafından belirlenen bir puan vardır.

Örneğin, Amerika’da California Üniversitesine başvuruda bulunacaksanız, şu linkten https://admission.ucla.edu/apply/international-applicants üniversitenin IELTS’den overall minimum 7 istediğini görebilirisiniz. Yada THY Pilot alımı ilanına başvuracaksanız, şu linkten THY’nin minimum overall 6 istediğini görebilirsiniz.

Kısaca, IELTS sınavı kaç puanla kazanılır, IELTS sınavını geçmek için kaç puan gerekir gibi soruların cevabı aslında başvuracağınız kuruma göre değişiklik göstermektedir.

IELTS Kaç Puan Üzerinden Değerlendirilir?

IELTS sınavında, Okuma – Reading (40 Soru), Yazma – Writing (2 adet writing task), Dinleme – Listening (40 soru), Konuşma bölümlerinde uygulanan 4 beceri sınavının değerlendirmesi yapılır. Bu değerlendirmeleri sonucunda 1’den 9’a kadar puan verilir. Puanlar 4.0, 4.5, 5.0, 5.5, 6.0, 6.5, 7.0, 7.5, 8.0, 8.5 ve 9.0 gibi puanlar ile değerlendirilir. Her beceriden aldığınız puanlar toplanarak 4’e bölünür ve IELTS puanı ortaya çıkar.

Her beceriden alınan puanlar farklı kriterlerdeki değerlendirmeler sonunda hesaplanır. Örneğin, Listening sınavındaki doğru sayınız puanınızı belirlerken, writing sınavında kullandığınız akademik ve ileri düzey kelimeler, bağlaçlar, yazım hataları, cümle yapıları ve doğru anlam ifade eden cümleler puanınızı belirler.

Eğer IELTS Listening 25 doğru kaç puana denk geliyor diye soracak olursanız bizim de referans aldığımız IELTS puanlama sistemi sitesini ziyaret edebilirsiniz. Bu sitede aynı şekilde, IELTS Reading sınavında kaç doğru kaç puana denk geliyor hesaplayabilirsiniz. Kaç net kaç puan hesaplaması yapabilirsiniz.

IELTS Sınavında Yanlışlar Doğruları Götürüyor mu?

IELTS sınavında yanlış cevaplar doğru cevapları götürmüyor. O yüzden soruların cevaplarını bulamasanız bile yine de boş cevap vermemeniz tavsiye ediliyor.

Faydalı mı?

Bu yazımızda, “IELTS Sınavından Kaç Puan Almak Gerekir” sorusuna cevap vermeye çalıştık. Eğer yazımızı beğendiyseniz belki aşağıdaki makalelerde ilginizi çekebilir.

Bir yanıt yazın