IELTS Academic mi? General mı? Hangisi? IELTS Academic vs General Farkı

IELTS Academic mi General mı? IELTS Academic vs General: IELTS Academic ve General Farkı Nedir? IELTS Academic mi? IELTS General mı? IELTS Academic ve IELTS General arasındaki farklar nelerdir? IELTS Academic General Farkı?

IELTS sınavına girmeniz gerekiyor ve araştırmaya başlıyorsunuz. Ve karşınızda iki farklı IELTS sınavı olduğunu öğreniyorsunuz. Hatta üç, hatta 4. Ve daha işin başında kafa karıştıran bir durum ortaya çıkıyor. Bu makalede uygulanan IELTS sınavlarını ve IELTS Academic mi? General mı? karşılaştırmasını bulabilirsiniz. Ek olarak bu makalede; IELTS Academic mi zor yoksa IELTS General mı? Neden 2 farklı IELTS sınavı var? IELTS Academic mi kolay, IELTS General mı kolay? IELTS Academic ve General sınav içeriği farklılıkları nelerdir? gibi sorularında cevabını bulabilirsiniz. Hadi başlayalım…

Kaç tane IELTS Sınavı var?

IELTS Sınavının 2 farklı türü bulunur. IELTS Academic ve IELTS General. Academic, adında anlaşıldığı gibi akademik amaçlar için kullanılır. Kısaca, üniversite, yüksek lisans, master, doktora gibi başvurular için IELTS Academic’i tercih etmelisiniz. Bu arada ufak bir detay, bazı kurumsal şirketlerde General yerine Academic sınavı tercih eder. Örneğin, hukuk firmaları yoğun olarak IELTS Academic sınav sonucunu kabul ederler.

IELTS General ise daha çok göçmenlik, yurtdışında çalışmak veya yerleşmek gibi amaçlarda kullanılır. Örneğin, Kanada göçmenlik başvurusu, İngiltere nitelikli çalışan vize başvurusu gibi… Her iki sınava da bakarsak, sınav yapısı, sınav formatı veya zorluk açısından bir farkları bulunmamaktadır.

Neden 2 farklı IELTS Sınavı Var?

Uluslar arası geçerliliği olan İngilizce sınavlarının aksine IELTS iki farklı amaç için düzenlenmiştir. Eğitim ve yurtdışında çalışmak /yaşamak amaçları için 2 farklı sınav uygulanır. Aslında ana sebep, eğitim amacı olan adaylar ile yurtdışında yaşamak/çalışmak isteyen adayların aynı seviyede İngilizce yeterliliğine ihtiyaç duymamasıdır. Her iki sınavda İngilizce yeterliliğini, dinleme, okuma, yazma ve konuşma olarak test eder.

IELTS Academic mi? General mı? Hangisi?

Yardımamı İhtiyacın Var?
Yardımamı İhtiyacın Var?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi hangi sınava girmeniz gerektiği amacınıza bağlıdır. Eğer eğitim için İngilizce yeterliliğinizi ispat etmeniz gerekiyor ise, kesinlikle IELTS Academic sınavını tercih etmelisiniz.

Eğer, yurtdışında çalışmak, yaşamak gibi sebeplerden dolayı IELTS sınavına girmeniz gerekiyor ise bu durumda, kesinlikle IELTS General sınavına girmelisiniz. Bu konuda çok daha detaylı bilgiye “Hangi IELTS Sınavına Girmeliyim” sayfasında bulabilirsiniz.

IELTS Academic mi zor? Yoksa General mı Daha Zor?

Her iki sınavı zorluk açısından değerlendirmek gerekirse genel kanının aksine çok farklı olmadıklarını söyleyebiliriz. Ya da IELTS General, Academic sınava göre daha mı kolay diye de sorabilirsiniz. Bize göre her iki sınavın da zorluk, kolaylık yada sınav formatı, süresi gibi farklılıkları bulunmamaktadır.

Academic ve General Sınavlarında İçerik Açısından Farklılık Var mı?

Evet, Academic ve General arasında ufak da olsa farklılıklar mevcut. Öncelikle her iki sınavda 4 bölümden oluşur. Yani her ikisinde de Listening, Reading, Writing ve Speaking bölümleri mevcut. Listening ve Speaking sınavları ortak sınavlardır. Bir başka deyişle, hem Academic hem de General sınavında Listening ve Speaking sıanvlarında aynı sorular sorulur. Reading ve Writing sınavlarına ise soru formatları farklılık gösterir.

Aşağıdaki karşılaştırma tablosunda tüm detayları ile IELTS Academic ve IELTS General Sınavlarının özelliklerini bulabilirsiniz.

IELTS Academic mi? General Mı? IELTS Academic ve IELTS General Karşılaştırma Tablosu

Academic vs GeneralIELTS AcademicIELTS General
AmaçEğitim Yurtdışında Çalışmak ve Yaşamak
Sınav Süresi2 saat 45 dakika2 saat 45 dakika
Sınav FormatıListening, Reading, Writing ve Speaking Listening, Reading, Writing ve Speaking
Sınav ZorluğuAynıAynı
Sınav KolaylığıAynıAynı
Soru Sayısı40 Listening, 40 Reading, 2 Writing Task ve Speaking40 Listening, 40 Reading, 2 Writing Task ve Speaking
Sınav TipiKağıt Üzerinden veya Bilgisayar ÜzerindenKağıt Üzerinden veya Bilgisayar Üzerinden
Listening Formatı4 Listening parçası (monolog veya diyalog)4 Listening parçası (monolog veya diyalog)
Reading Formatı3 uzun makaleden oluşur.
Kitaplardan, dergilerden veya gazetelerden alınan veya bu kaynaklardan derlenen özgün metinlerdir.
Metinler, betimsel ve olgusal olabilir. Söylemsel veya analitik metinlerde olabilir.
Diyagramlar, grafikler veya çizimler gibi sözel olmayan materyalleri içerebilir.
3 makaleden oluşur.
Bölüm 1’de iki ya da üç adet kısa olgusal metin vardır.
Bölüm 2’de iş dünyası ile ilgili iki adet kısa olgusal metin vardır.
Bölüm 3’de genel bir konuda diğerlerinden daha uzun ve daha karmaşık bir metin vardır.
Writing FormatıWriting Task 1‘de 150 sözcük kullanarak özetlenmesi, tamamlanması ya da açıklanması gereken data içeren bir tablo, grafik, çizelge verilir.
Writing Task 2‘de en az 250 sözcük kullanarak kısa bir makale yazılması istenir.
Writing Task 1‘de adaylara bir durum ile ilgili mektup ile bilgi istemeyi veya durumu anlatmayı isteyen bir görev verilir.
Writing Task 2‘de adaylardan en az 250 sözcük kullanarak kısa bir makale yazması istenir.
Speaking FormatıPart 1: Sizden kendinizi tanıtmanız ve kimliğinizi doğrulamanız istenir. Aileniz, eviniz, işiniz ve hobileriniz gibi genel olarak sizin hakkınızda sorular sorulur.
Part 2: Konuşmanız istenen bir konu ve konuşmanıza dahil etmeniz gereken noktaları içeren bir görev kartı verilir. Size düşünmeniz için 1 dakika süre verilir. Daha sonra sizden konu ile alakalı 1-2 dakika boyunca konuşmanız talep edilir. Konuşmanız bittikten sonra, IELTS sınav uzmanı aynı konu ile ilgili 1-2 soru soracaktır.
Part 3: IELTS sınav gözetmeni, Part 3’deki konu ile ilgili sorular soracaktır. Bu bölüm size karşılıklı olarak fikirleri tartışma fırsatı vermek için planlanmıştır.
Part 1: IELTS Sınav Uzmanı size kendini tanıtacak ve kendinizi tanıtmanızı ve kimliğinizi doğrulamanızı isteyecektir Size aileniz, eviniz, işiniz ve hobileriniz gibi genel olarak sizin hakkınızda sorular soracaktır.
Part 2: IELTS Sınav uzmanı size, konuşmanız istenen bir konu ve konuşmanıza dahil etmeniz gereken noktaları veren bir görev kartı verecektir. Ve size düşünmeniz için 1 dakika süre verilecektir. Daha sonra sizden konu ile alakalı 1-2 dakika boyunca konuşmanız talep edilecektir. Konuşmanız bittikten sonra, IELTS sınav uzmanı aynı konu ile ilgili 1-2 soru soracaktır.
Part 3: IELTS Sınav Uzmanı Part 2 deki konu ile ilgili sorular soracaktır. Bu bölüm size karşılıklı olarak fikirleri tartışma fırsatı vermek için planlanmıştır.
IELTS Academic vs IELTS General

Not: Sınav formatları hakkında detaylı bilgileri https://www.ielts.org/for-test-takers/test-format linkinde bulabilirsiniz.

IELTS Academic mi? General mı? IELTS Academic ve General Arasındaki Farklar

IELTS Academic mi? General mı?

Listening: IELTS Academic vs IELTS General Karşılaştırması

IELTS Listening bölümü hem Academic hem de General sınavı için ortak bölümdür. Yani ister Academic sınava, ister General Training sınavına girin aynı sorular ile karşılaşırsınız. Sınav içeriği ile daha detaylı bilgiye IELTS Listening Sınav İçeriği linkinden ulaşabilirsiniz.

Reading: IELTS Academic vs IELTS General Writing Karşılaştırması

IELTS Academic ile IELTS General sınavları arasındaki en önemli fark Reading ve Writing bölümlerindedir.
Reading sınavında sınav formatı, süresi gibi teknik özellikler her iki sınavda da aynıdır. Fakat sınav içeriği, Academic ve General olarak farklılık gösterir. Aşağıdaki karşılaştırma tablosundan iki sınav arasındaki farklılıkları görebilirsiniz.

IELTS Academic ReadingIELTS General Reading
40 Soru 40 Soru
3 uzun makaleden oluşur.3 makaleden oluşur.
Kitaplardan, dergilerden veya gazetelerden alınan veya bu kaynaklardan derlenen özgün metinlerdir.Bölüm 1’de iki ya da üç adet kısa olgusal metin vardır.
Metinler, betimsel ve olgusal olabilir. Söylemsel ve analitik metinlerde olabilir..Bölüm 2’de iş dünyası ile ilgili iki adet kısa olgusal metin vardır.
Diyagramlar, grafikler veya çizimler gibi sözel olmayan materyalleri içerebilir. Bölüm 3’de genel bir konuda diğerlerinden daha uzun ve daha karmaşık bir metin vardır.
IELTS Academic Reading vs IELTS General Reading
Yardımamı İhtiyacın Var?
Yardımamı İhtiyacın Var?

IELTS Reading sınavı ile ilgili daha detaylı bilgi için IELTS Academic Reading Sınav İçeriği ve IELTS General Reading Sınav İçeriği linklerini inceleyebilirsiniz.

Bu arada reading sınavları için en önemli farklardan biride her iki sınavın IELTS puanlaması birbirinden farklıdır. Genel kanı, General sınavının daha kolay olduğu yönünde. Fakat, iş puanlamaya gelince bu durum değişir. Örneğin, IELTS sınavından 7 almak için, IELTS General sınavında 34-35 doğru yapmanız gerekirken, Academic sınavda ise 30-32 doğru yapmanız gerekir. Kısaca, IELST sınavında aynı puanı almak için daha çok doğru yapmanız gerekir. IELTS Reading puanları için ielts puan hesaplama sayfasını inceleyebilirsiniz.

Writing: IELTS Academic vs IELTS General Writing Karşılaştırması

Akademik sınav ile Genel sınav arasındaki en önemli ikinci fark ise writing bölümünde. Genel olarak IELTS Writing sınavında 2 görev verilir; Writing Task 1 ve Writing Task 2. Writing sınavıın farklılıklarını şu şekilde özetleyebiliriz ;

IELTS Academic WritingIELTS General Reading
Writing Task 1‘de 150 sözcük kullanarak özetlenmesi, tamamlanması ya da açıklanması gereken data içeren bir tablo, grafik, çizelge verilir.Writing Task 1‘de adaylara bir durum ile ilgili mektup ile bilgi istemeyi veya durumu anlatmayı isteyen bir görev verilir.
Writing Task 2‘de en az 250 sözcük kullanarak kısa bir makale yazılması istenir.Writing Task 2‘de adaylardan en az 250 sözcük kullanarak kısa bir makale yazması istenir.
IELTS Academic Writing vs IELTS General Reading

IELTS Writing değerlendirmesi, 4 farklı kritere göre yapılır. Bu konuda çok daha detaylı bilgiye IELTS Writing Puanı Nasıl Hesaplanır linkinden ulaşabilirsiniz.

Speaking: IELTS Academic vs IELTS General Speaking Karşılaştırması

IELTS Speaking bölümü hem Academic hem de General sınavı için ortak bölümdür. Yani ister Academic sınava, ister General Training sınavına girin aynı sorular ile karşılaşırsınız. Sınav içeriği ile daha detaylı bilgiye IELTS Speaking Sınav İçeriği linkinden ulaşabilirsiniz.

Eğer IELTS Academic mi? General mı? yazımızı beğendiyseniz aşağıdaki faydalı linklerde ilginizi çekebilir;

Kaç Tane IELTS Sınavı Var?

IELTS Sınavının 2 farklı türü bulunur. IELTS Academic ve IELTS General. Academic, adında anlaşıldığı gibi akademik amaçlar için kullanılır. Kısaca, üniversite, yüksek lisans, master, doktora gibi başvurular için IELTS Academic’i tercih etmelisiniz. Bu arada ufak bir detay, bazı kurumsal şirketlerde General yerine Academic sınavı tercih eder. Örneğin, hukuk firmaları yoğun olarak IELTS Academic sınav sonucunu kabul ederler.
IELTS General ise daha çok göçmenlik, yurtdışında çalışmak veya yerleşmek gibi amaçlarda kullanılır. Örneğin, Kanada göçmenlik başvurusu, İngiltere nitelikli çalışan vize başvurusu gibi… Her iki sınava da bakarsak, sınav yapısı, sınav formatı veya zorluk açısından bir farkları bulunmamaktadır.

Neden 2 farklı IELTS Sınavı Var?

Uluslar arası geçerliliği olan İngilizce sınavlarının aksine IELTS iki farklı amaç için düzenlenmiştir. Eğitim ve yurtdışında çalışmak /yaşamak amaçları için 2 farklı sınav uygulanır. Aslında ana sebep, eğitim amacı olan adaylar ile yurtdışında yaşamak/çalışmak isteyen adayların aynı seviyede İngilizce yeterliliğine ihtiyaç duymamasıdır. Her iki sınavda İngilizce yeterliliğini, dinleme, okuma, yazma ve konuşma olarak test eder.

IELTS Academic mi? General mı? Hangisi?

Eğer eğitim için İngilizce yeterliliğinizi ispat etmeniz gerekiyor ise, kesinlikle IELTS Academic sınavını tercih etmelisiniz.
Eğer, yurtdışında çalışmak, yaşamak gibi sebeplerden dolayı IELTS sınavına girmeniz gerekiyor ise bu durumda, kesinlikle IELTS General sınavına girmelisiniz. Bu konuda çok daha detaylı bilgiye “Hangi IELTS Sınavına Girmeliyim” sayfasında bulabilirsiniz.

IELTS Academic mi zor? Yoksa General mı Daha Zor?

Her iki sınavı zorluk açısından değerlendirmek gerekirse genel kanının aksine çok farklı olmadıklarını söyleyebiliriz. Ya da IELTS General, Academic sınava göre daha mı kolay diye de sorabilirsiniz. Bize göre her iki sınavın da zorluk, kolaylık yada sınav formatı, süresi gibi farklılıkları bulunmamaktadır.

Academic ve General Sınavlarında İçerik Açısından Farklılık Var mı?

Evet, Academic ve General arasında ufak da olsa farklılıklar mevcut. Öncelikle her iki sınavda 4 bölümden oluşur. Yani her ikisinde de Listening, Reading, Writing ve Speaking bölümleri mevcut.
Listening ve Speaking sınavları ortak sınavlardır. Bir başka deyişle, hem Academic hem de General sınavında Listening ve Speaking sıanvlarında aynı sorular sorulur. Reading ve Writing sınavlarına ise soru formatları farklılık gösterir.

Bir yanıt yazın