IELTS’e Kaç Ayda Hazırlanmalı?

IELTS sınavı için çalışmaya başlıyorsanız kendinize bir zaman çizelgesi hazırlamalısınız. Yani, IELTS çalışmaya ne kadar zaman ayıracaksınız? IELTS’e kaç ayda hazırlanmalı? IELTS’e hazırlanmak ne kadar sürer? IELTS sınavına kaç ayda hazırlanmalı? IELTS sınavına hazırlanmak ne kadar sürer? gibi soruların cevaplarını öğrenmelisiniz. Böylece, iyi bir zaman çizelgesi oluşturabilirsiniz. Ve tabi buna göre de bir çalışma programı oluşturabilirsiniz.

Bu makalemizde çok önemli bir konu olan IELTS’e Kaç Ayda Hazırlanmalı sorusunu cevaplayacağız. Ve bunu İngilizce seviyeleri ile IELTS seviyelerini karşılaştırarak yapacağız. Bu makalede bulabileceğiniz sorular ve cevaplara hızlıca bir bakalım;

  • IELTS Nedir?
  • IELTS’e Kaç Ayda Hazırlanılır?
  • İngilizce Seviyemi Nasıl Belirlerim?
  • IELTS’e Hazırlanmak için Hangi Seviyede Olmalıyım?
  • IELTS Çalışmaya Nasıl Başlanır?
  • Hangi IELTS Kursunu tavsiye ediyorsunuz?
  • IELTS Sınavına Hazırlanmak için Kitap Önerileri
  • IELTS Kelime listesi Önerisi

Hazırsanızi, “IELTS’e kaç ayda hazırlanmalı” yazımıza başlıyoruz;

IELTS Nedir?

IELTS Sınavı, İngilizce yeterliliğini 4 ana yetkinlikte (Listening, Reading, Writing ve Speaking) ölçen uluslar arası bir sınavdır. Sınav hakkında daha detaylı bilgiler edinmek istiyorsanız, bu yazımıza başlamadan önce IELTS Sınavı Nedir yazımızı inceleyebilirsiniz.

IELTS sınavı sonucunda İngilizce yeterliliğiniz karşılığında size bir puan verilir. Bu puanın aynı zamanda CEFR İngilizce seviyelerinde de bir karşılığı bulunur. Kısaca açıklamak gerekirse, İngilizce seviyeniz ne kadar yüksek ise IELTS puanınız da o kadar yüksek olabilir.

Tip: IELTS sınavında verilen puanlar ile ilgili detaylı bilgiyi IELTS Puan Hesaplama yazımızda bulabilirsiniz.

IELTS’e Kaç Ayda Hazırlanılır?

IELTS’e kaç ayda hazırlanmalı sorusunun cevabı için öncelikle 2 bilgiye ihtiyacımız var;

  1. İngilizce Seviyeniz
  2. IELTS Hedef Puanı

Eğer bu iki sorunun cevabından eminseniz aşağıda ki karşılaştırma tablosu süreyi belirlemekte çok faydalı olacaktır.

Aşağıdaki karşılaştırma tablosu hakkında kısa bir açıklama; IELTS’e hazırlık süresi şu andaki İngilizce seviyenize göre belirlenir. Aşağıdaki tabloda, İngilizce seviyeniz karşılığında, IELTS seviyenizi, IELTS’den 7 almak için gerekli çalışma süresini ve IELTS Hedefi olarak 7 ve üzeri bandı görebilirsiniz.

Önemli not, tabloda belirtilen sütunları da kısaca açıklayalım.

  • İngilizce seviyeniz, şu andaki İngilizce seviyenizi belirtmektedir.
  • IELTS Seviyesi, şu andaki İngilizce seviyenize denk gelen IELTS puanını belirtmektedir.
  • Çalışma Süresi, saat olarak belirtilmiştir ve kişisel çalışmayı kapsamaktadır. Örneğin, 100 saatlik bir çalışma süresi 100 saat kurs veya ders almanız anlamına gelmez.
  • Haftalık Çalışma Süresi, İngilizce öğrenmek ve IELTS’e hazırlanmak için haftada kaç saat zaman ayırmak istediğinize göre değişebilir. Tabloda haftalık çalışma süresi haftalık 25 saat olarak verilmiştir.

Seviyelere göre IELTS’e Kaç Ayda Hazırlanılır Tablosu

İngilizce SeviyenizIELTS SeviyesiÇalışma Süresi (Toplam saat) *Haftalık Kişisel Çalışma SüresiKaç Ay IELTS Hedef Puan
A1 900 saat25 saat / hafta9 Ay6.0
A2700 saat25 saat / hafta7 Ay6.0
B14.0 – 5.0500 saat25 saat / hafta5 Ay6.5
B25.5 – 6.0300 saat25 saat / hafta3 Ay7.0
C16.5 – 7.5100 saat25 saat / hafta1 Ay7.5
IELTS’e Kaç Ayda Hazırlanmalı Karşılaştırma Tablosu
  • Burada belirtilen çalışma süresi (toplam saat) saat olarak verilmiştir. Aynı zamanda verilen toplam süre, İngilizcenizi geliştirmek için ayırmanız gereken ortalama süre olarak verilmiştir. Bu sürenin tamamını kursa gitmek olarak değerlendirmeniz doğru olmayacaktır. Yani, kişisel çalışma süreleriniz, İngilizce kursunda aldığınız eğitim süresi, İngilizce film izlemek gibi sürelerin toplamıdır.

Yukarıdaki tabloyu biraz daha detaylı incelemek gerekirse;

İngilizce Seviyem A1, IELTS’e Kaç Ayda Hazırlanabilirim?

Eğer İngilizce seviyeniz A1 yani başlangıç seviyesinde ise öncelikle bir İngilizce kursuna katılmanız doğru olacaktır. Başka bir deyişle, öncelikle İngilizce kursuna gitmelisiniz. Başlangıç düzeyinde iseniz IELTS eğitimlerine katılamazsınız. Çünkü, IELTS hazırlık kurslarında, İngilizce yerine sınav formatı ve soru örnekleri üzerinde çalışmalar yapılır. Bu yüzden, öncelikle İngilizce dil yapısına hakim olmalı ve kelime bilginizi geliştirmelisiniz. Bunun için evde kendinizde çalışma yapabilirsiniz. Ama bir İngilizce kursuna giderseniz başlangıçta yaşayacağınız sancılı süreci daha hızlı ve yorulmadan atlayabilirsiniz. Bunun için evde kendinizde çalışabilirsiniz. Seviyeniz ilerledikçe, örneğin a2 ve b2 seviyelerine geldikten sonra eğer zamanınız yeterli ise, İngilizcenizi geliştirmeye devam etmeli, değil ise, Pre-IELTS kursuna katılmalısınız.

İngilizce Seviyem A2, IELTS’e Kaç Ayda Hazırlanabilirim?

Eğer İngilice seviyeniz A2 yan, pre-intermediate ise yine öncelikle İngilizce eğitimlerine katılmanızı tavsiye ederiz. Bu seviyede de önce İngilizce dil yapısına hakim olmalı ve kelime bilginzi geliştirmelisiniz. Ayrıca, bu seciye iken IELTS Kelime Listelerine de çalışmaya başlamalısınız. Böylece İngilizce seviyeniz gelişirken aynı zamanda kelime bilginizi de geliştirirsiniz. Önemli not: A2 seviyeyi bitirdiğiniz andan itibaren Pre-IELTS kurslarına katılabilirsiniz.

Not: Eğer İngilizce seviyeniz A1 – A2 seviyelerinde ise Sıfırdan IELTS’e hazırlanmak makalemiz sizi için faydalı olacaktır. Ayrıca İngilizce seviyeniz daha yüksek ise, Cambridge yazarlarından Pete Jones’un “Hedeflediğim IELTS puanına ulaşmak kaç ay sürer – How long will it take to get the IELTS band score I need? ” makalesini de incelemenizi tavsiye ederiz. Pete Jones’un bu konudaki makalesine buradan ulaşabilirsiniz.

İngilizce Seviyem B1 – B2 , IELTS’e Kaç Ayda Hazırlanabilirim?

Eğer İngilizce seviyeniz B1 ve üzeri ise IELTS veya pre- IELTS kurslarına katılmanız daha hızlı bir gelişim elde etmenizi sağlar. Fakat yine de bilmeniz gereken ek faktörler olduğunu unutmamalısınız. Bu aşamadan itibaren bu kısmı detaylı açıklamak daha iyi olacaktır. Çünkü, zaman ve çalışma süresi hedeflenen IELTS puanına ulaşmak için en önemli faktörlerin başında gelir. IELTS’e hazırlık süresini belirleyen diğer faktörler için aşağıdaki tablo faydalı olacaktır.

IELTS’e Hazırlık Süresini Etkileyen Faktörler

Öğrenci ÖzellikleriÖğrenimi Etkileyen Faktörler
Şu andaki İngilizce SeviyesiGünlük veya Haftalık çalışma süresi
Yaş ve CinsiyetKullanılan kaynaklar
Dil Yeteneği ve Motivasyon Alınan eğitim süresi
Öğrenme StratejileriEğitmen kalitesi ve Nicelikleri
İngilizce kullanımdaki kaygı düzeyiEğitim dışında İngilizceye maruz kalma
Sınav Stresi
IELTS’e Hazırlık Süresini Etkileyen Faktörler


İngilizce Seviyemi Nasıl Belirlerim?

İngilizce seviyenizi, kendi kendinize belirlemeniz biraz zahmetli olabilir. Bu konuda uzman bir kurumdan destek almanızı tavsiye ederiz. Genelde tüm İngilizce kursları, ücretsiz seviye tespit sınavı yapmakta. Ya da internette bu konuda bir çok seçenek bulabilirsiniz. Google’da kısa bir arama yapabilirsiniz. Bu linke tıklayarak arama yapabilirsiniz.

İngilizce seviyenizi bilmek, eksiklerinizi gidermek ve sınava nasıl hazırlanmanız gerektiğine dair ipuçları verir. Ya da, hala seviyenizden emin değilseniz bir uzmana danışmanız faydalı olacaktır.

IELTS’e Hazırlanmak için Hangi Seviyede Olmalıyım?

IELTS sınavına hazırlanmak için İngilizce seviyenizin minimum B1 olması gerekmektedir. Eğer İngilizce seviyeniz bu seviyede ise IELTS kursuna katılabilirsiniz.

IELTS Çalışmaya Nasıl Başlanır?

Bu soru, daha önce ele aldığımız konulardan bir tanesi. Sınava hazırlanmaya başlamadan önce çalışma planı yapmalısınız. Ayrıca, sınav formatını da iyi incelemeniz gerekli. Böylece sınav formatına ve soru formatlarına göre planlama yapabilirsiniz. Bu konuda yazdığımız iki makale size faydalı olacaktır;

Bir yanıt yazın