IELTS’e İlk Kez Girecekler için Tavsiyeler

IELTS’e ilk kez girecekler için rehber niteliğindeki yazımızı aşağıda bulabilirsiniz.

IELTS sınavı hakkında yapılan yorumların bir çoğu sınavın zor olduğu yönünde. Ama düzenli bir çalışma planı ve bol pratik ile sınavın o kadar da zor olmadığını da biliyoruz. İyi bir çalışma planı, güvenilir ve doğru kaynaklardan çalışarak IELTS sınavından çok daha yüksek bir puan almak aslında o kadar da zor değil. Hadi başlayalım;

IELTS’e ilk kez girecekler için tavsiyeler

IELTS sınavı hakkında daha önce bir deneyiminiz yoksa yapmanız gereken ilk iş sınavı anlamak olacaktır ;

1. IELTS Sınavını anlayın !

IELTS sınavına girmeden önce, sınavın formatını tamamen anlamalısınız. IELTS bir adayı 4 beceri üzerinden değerlendirir: okuma, yazma, dinleme ve konuşma. Her beceri için farklı bir test bulunur. IELTS sınav süresi 2 saat 45 dakikadır. Her test için ayrılan süre:

Test SectionSüre
Listening30 dakika
Reading60 dakika
Writing60 dakika
Speaking11 – 14 dakika

Her bir test için daha detaylı bilgiye tablo üzerinden sınav bölümüne tıklayarak ulaşabilirsiniz.

IELTS için çalışmaya başlamadan önce, her testte karşınıza çıkacak soru formatları, içerik, süre gibi genel özelikleri inceleyin. Sınava hazırlanırken her testin süresini akılda tutmak çok önemlidir. Verilen sürede yanıtlamaya ve tamamlamaya çalışın.

IELTS ‘e başlamak için bir uzmandan tüm bu içerikleri size detaylı aktarmasını talep edebilir yada bir IELTS kursuna katılabilirsiniz.

2. Kaynaklarınızı Çeşitlendirin !

Yardımamı İhtiyacın Var?
Yardımamı İhtiyacın Var?

IELTS sınav uzmanlarının ve sınava katılanların genel fikri hep aynı. Farklı kaynaklardan ve farklı materyaller üzerinden çalışın. Tek materyal üzerinden çalışmak tek bir yönde ilerlemenizi sağlayabilir. Ama farklı kaynaklar size farklı bakış açıları kazandıracaktır.

İngilizce Dinleyin ve İzleyin

İngilizce öğrenmek eğlencelidir çünkü dinleme, okuma, yazma ve konuşma becerilerinizi geliştirmenin birçok yolu vardır. Dünyanın en ünlü film ve dizilerini izleyebilirsiniz. Her türlü şarkı ve podcast’i dinleyebilirsiniz. İngilizce yayın yapan radyo kanallarını dinleyebilirsiniz. Youtube üzerinden TedX gibi bir çok farklı kanalı dinleyebilirsiniz.

Okuma Alışkanlığı Edinin

Altyazılardan haberlere kadar her şeyi okuyabilirsiniz. Yöntemlerinizi çeşitlendirmek, sizin için en iyi olanı belirlemenizi sağlar. Yukarıdaki adımların yanı sıra, iyi İngilizce kullanımına alışmak için model yanıtları incelemeli ve kitaplar okumalısınız. Bir sözlük de işe yarar.


Her gün Yazın

IELTS sınavını geçmek istiyorsanız, öncelikle farklı yazı stillerini anlamanız gerekir. Bu yüzden okumalar önemlidir ve yapabildiğiniz kadar yazın. En sevdiğiniz konuya göre yazmaya başlayın. Bu, yazma becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca, zamanı ayarlayarak yazma hızınızı artırın ve ardından ilerlemenizi takip edin. IELTS sınavında yazma hızınız çok önemlidir çünkü soruları cevaplamak için sınırlı zamanınız olacaktır.

Bir IELTS uzmanından destek almak writing becerilerinizi geliştirmenizde çok fayda sağlar. Eğitmen denemelerinizi kontrol ettikten sonra, denemenizi yorumlar ve düzeltmeler uygular. Bu düzeltme ve yorumlar ile denemenizi tekrar yazmalısınız. Buna “fair copy” denir. Yazı becerinizi hızlı bir şekilde geliştirmek istiyorsanız, fair copy iyi bir uygulamadır.

Her Zaman İngilizce Konuşun

İngilizce konuş ve öğren. Başlangıçta dilbilgisinde, cümle yapısında veya telaffuzda hatalar yapacaksınız ve bunda bir sorun yok. IELTS sınavındaki konuşma bölümü, çok fazla sıkı çalışma ve özgüven gerektirir. Etkileşimli ve gerçek yaşam durumlarına yakın olacak. Bu seans özgüveninizi ve akıcılığınızı test eder.

Bunun yanı sıra, kendinizi konuşurken kaydedebilir ve dinleyebilirsiniz. Bu, dilbilginizi, aksanınızı ve telaffuzunuzu incelemenize ve gerekirse düzeltmeler yapmanıza olanak tanır. Ana dili İngilizce olmayan pek çok kişi, IELTS’in konuşma bölümünde zorluk yaşar ancak özgüveniniz sınav görevlilerine yurtdışında yaşamaya hazır olduğunuzu gösterecektir.


Aynanın önünde durup kendi kendinize konuşarak pratik yapın. Bu, konuşma konusunda güven kazanmanıza yardımcı olacaktır. Ne kadar çok pratik yaparsanız, o kadar kendinize güvenirsiniz. Sizin için kolay olan herhangi bir konu hakkında konuşun. Gerçek yaşam deneyimleri veya filmler hakkında konuşun.
Konuşmalar, bir dil öğrenmenin etkili bir yoludur. Sohbet oluşturmayı deneyin ve bir konuşmayı nasıl başlatacağınızı ve sonlandıracağınızı öğrenin.
Varsa, İngilizce konuşan biriyle konuşmayı deneyin.

3. Pratik Pratik Pratik

Pratik yapmak, IELTS sınavını geçmenin kilit anahtarıdır. IELTS’i tek seferde geçmek istiyorsanız düzenli olarak pratik yapmalısınız. Sınavı geçmek için sabırlı olun. Her bölümü iyileştirmek zaman alacaktır. Sabırlı olun ve pratik yapmaya devam edin.

Diğer tüm dillerde olduğu gibi, IELTS’i geçmeden önce çok fazla İngilizce pratik yapmalısınız. Bu yüzden mümkün olduğunca İngilizce konuşun: okulda, işte, kafede ve hatta internette. Sizden daha akıcı insanlarla konuşun, böylece hatalarınızı düzeltmeye yardımcı olabilirler.

4. Idea Box

IELTS’e ilk kez girip, sorunsuz geçmek istiyorsanız, daima hatalarınızdan ders alın. Kafanızı karıştıran kelimeleri veya cümleleri veya yaygın hataları not alın. Ardından, doğru sürümü öğrenene kadar bunları gözden geçirin. IELTS’e hazırlanırken yeni kelimeleri, eksik bilgilerinizi, geliştirmek zorunda olduğunuz kısımları, denemelerde en çok hangi bölümde hata yaptığınızı not edin.

Not ettiğiniz alanlarda sorunu giderene kadar, daha çok pratik yapmaya çalışın. Kendinize bir Idea Box oluşturun ve her aklınıza geleni not edin.

5. Profesyonel Yardım Alın

IELTS’e hazırlanırken çalışma planı oluşturun. Çalışma planına sadık kalın ve sabırlı olun. IELTS sınavı 4 farklı beceriden oluştuğu için her bir beceri için ayrı bir çalışma planı oluşturun. Nereden başlayacağınızı ve nasıl planlama yapacağınızı bilmiyorsanız, bu durumda Online veya Yüz yüze destek alın.

Profesyonel destek size eksiklerinizi tespit etmek ve nasıl başlayacağınızı belirlemek için yol gösterir. İyi bir strateji ve çalışma planı IELTS’den hedeflediğiniz puanı tek seferde almanızı sağlar. Bir uzmandan destek almak ve IELTS uzmanlarının sizi araması için bilgi formunu doldurabilirsiniz.

Bir yanıt yazın