IELTS Çalışmaya Nereden Başlamalı?

Son dönemlerde en sık karşılaştığımız sorulardan bir tanesi “IELTS çalışmaya nerden başlamalı?”.

Bu yazıda, IELTS sınavı hakkında aldığım en sık sorulan sorulardan bazılarını yanıtlayarak, eğitiminizi organize etmek ve IELTS yolculuğunuza başlamak için atmanız gereken 6 adımı özetleyeceğim.

1. Puanlamanın Nasıl Çalıştığını Anlayın!

İlerlemenizi uygun şekilde ölçebilmeniz için IELTS sınavında puanlamanın nasıl çalıştığını anlamanız önemlidir.

Sınav 1-9 arasında derecelendirilir. Bu dereceler “bant” olarak bilinir. Aşağıdaki “IELTS infographic” de puan sisteminin karşılığına göre İngilizce seviyelerini görebilirsiniz.

* Genelde IELTS sonucu 6 ve üstü olduğu için bu infographic’de 6 ya kadar olan bölümü ekledik.

IELTS’e not vermek için kullanılan bant sistemine aşina olduğunuzda, bu sistemi sınavın her bölümüne uygulamanız gerekir. Sınavın her bölümü – Konuşma, Dinleme, Okuma ve Yazma – ayrı bir testtir ve bu nedenle ayrı bir grup puanı verilecektir. Nihai IELTS sonucunuz bu dört puanın ortalaması olacaktır. Bu puanın ismi “overall band score“dur.

Örneğin; Sınavda her bir bölümden ayrı ayrı Speaking 6, Listening 6, Reading 7, Writing 5 aldınız. Bu durumda overall band score = (6+6+7+5) / 4 = 24/4= 6.0 olacaktır.

 IELTS bant puanları hakkında ve her testte puanların nasıl hesaplandığını çok daha detaylı olarak IELTS puanlama linkinden ulaşabilirsiniz.

2. Test Formatını Anlayın!

IELTS sınavında başarılı olmak için öncelikle sınavın nasıl bir formatta olduğunu tam olarak anlamanız gerekir. Bu, sınav gününde sürprizlere karşılaşmanızı engelleyerek hedefinize çok daha kolay odaklanmanızı sağlar.

IELTS çalışmaya nereden başlamalı konusunda henüz karar vermediyseniz, sınavın tam olarak nasıl çalıştığını açıklayan aşağıdaki grafiğe bir göz atmanızı öneririm:

Sınav koşullarını anladıktan sonra, alıştırma kağıtlarını tamamlayarak IELTS sınavına çalışmaya başlayabilirsiniz.

3. Seviyenizi Belirleyin!

Yardımamı İhtiyacın Var?
Yardımamı İhtiyacın Var?

İngilizce seviyenizi belirlemeden IELTS sınavına çalışmaya başlamayın. hem doğru kaynak hem de doğru eğitmen ile çalışma yapabilmek için İngilizce seviyenizi belirlemeniz gerekir. Seviyeler hakkında daha detaylı bilgiyi ingilizce seviyeleri linkinde bulabilirsiniz. Eğer hedeflediğiniz puan için ingilizce seviyeniz yeterli değilse bu durumda farklı bir çalışma yapmak için bir uzmana danışın.

IELTS için İngilizce seviyenizi belirlemek için genelde en çok yapılan hata İngilizce seviyesini belirlemek için uygulanan, ve Avrupa Dil Portfolyosuna göre seviyelerin ölçüldüğü genel İngilizce sınavlarına girmektir. İnternette bir çok sitede bulabileceğiniz bu sınavlar sizin İngilizce seviyenizi belirlemeye fayda sağlar. Ama sonuç çalışma planınızı oluşturmanız için yeterli olmaz.

IELTS çalışmaya başlayacaksınız, sınav koşullarında gerçek bir IELTS deneme sınavına girmelisiniz. Deneme sınavı sonucunda IELTS’den mevcut İngilizce bilginiz ile alabileceğiniz gerçek puanı ve eksik yönlerinizi tespit edebilirsiniz. Detaylı bilgiyi “ücretsiz IELTS deneme sınavı” linkinde bulabilirsiniz. İngilizce seviyeleri ve IELTS puan karşılığını bir tablo halinde özetlersek;

İngilizce SeviyeleriCommon European Framework of Reference (CEFR)IELTS Karşılığı
Elementary / Pre-IntermediateA1 / A20 – 3.5
IntermediateB14.0 – 5.0
Upper-IntermediateB25.0 – 6.5
AdvancedC16.5 – 8.0
ProficiencyC28.0 – 9.0

Unutmayın: Seviyenizin belirli bir düzeyde olması, IELTS sınavında alacağınız puanı garanti etmez. Bu tamamen çalışma süresi, sınav formatına aşinalık, sınav pratiği ve çalışmaya bağlı bir değişkendir.

4. Hedefinizi minimum Yarım Puan Yükseltin!

Sınavda başarılı olmak istiyorsanız, hedefinizi belirlemelisiniz. Bu hedef, IELTS sınavına girme sebebinize göre değişkenlik gösterir. Akademik bir hedef için IELTS’e girecekseniz sizden istenilen IELTS skoru üniversitelerin kabul koşullarında net olarak belirtilir. Göçmenlik veya yurtdışında iş gibi hedeflerde ise ülkelerin ve kurumların kabul şartlarında sizden istenilen IELTS skoru belirtilmiştir.

Artık istenilen puanı bildiğimize göre hedefimizi belirleyebiliriz. IELTS uzmanlarının ortak görüşü hedefinizi sizden istenilen puanın en az yarım puan yükseği olarak belirlemenizdir. Sınav günü stresi, zor makaleler, zor sorular gibi sadece sınav günü karşınıza çıkabilecek zorluklarla mücadele edebilmek için çalışma hedefinizi yükseltin.

5. Eksiklerinizi Tespit Edin!

İngilizce seviyenizi ve hedeflediğiniz puanı artık belli. Çalışma planınızı oluşturmadan önce, eksiklerinizi tespit etmeli ve nereden nasıl destek almanız gerektiğini planlamalısınız. Örneğin; “grammer” veya “tense” lerde sorun yaşıyorsanız bunlar için nasıl çalışacağınızı, gerekirse nasıl destek alacağınızı belirlemelisiniz. Ya da kelime bilgisinde eksiğiniz var ise, IELTS en fazla çıkan kelimer listesine göz atıp, eksik kelimelere çalışmalısınız.

Veya sadece writing ya da speaking bölümde eksiğiniz var ise bunlar için IELTS değerlendirme kriterlerine uygun profesyonel desteğe nasıl ulaşacağınıza karar vermelisiniz.

6. Çalışma Planı Oluşturun!

Yardımamı İhtiyacın Var?
Yardımamı İhtiyacın Var?

IELTS sınavında puanlamanın nasıl çalıştığını öğrendiniz. Test formatını anladınız. İngilizce seviyenizi ölçtünüz. Eksiklerinizi tespit ettiniz. Hedefinizi belirlediniz. Artık bir çalışma planı oluşturup işe koyulmalısınız.

IELTS Çalışmaya nereden başlamalı sorusuna cevap verirken aynı zamanda bir sonraki yazımızın konusunda belirlemiş olduk. “IELTS Çalışma Planı Nasıl Hazırlanmalı?” yazımıza bu linkten ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın