IELTS’e Girmek için İngilizce Seviyesi Ne Olmalı?

Yurtdışında yaşamayı, okumayı veya çalışmayı planlıyorsanız, belirli bir düzeyde İngilizce yeterliliğini kanıtlamanız gerekebilir. Bunun için IELTS General veya Academic veya diğer uluslar arası sınavlara girmeniz gerekecektir. Üniversitelerin veya işverenlerin kabul ettiği nitelikler ve puanlar değişkendi. Peki minimum puanlar nelerdir ve bunlar hangi İngilizce seviyesine karşılık gelir? IELTS’e girmek için doğru zaman ne zaman? IELTS’e girmek için İngilizce seviyesi ne olmalı? Hangi İngilizce seviyesi IELTS’e girmek için yeterli?

IELTS’e Girmek için Minimum İngilizce Seviyesi Ne Olmalı?

IELTS hazırlık yolculuğunuza başlamadan ve hedefinize ulaşmadan önce, başlangıçta, yani şu anda İngilizce seviyenizin ne olduğunu bilmeniz gerekir. Bunu tespit edebilmek için, normal genel İngilizce veya gramer sınavlarından farklı olarak IELTS formatında bir sınava girmeniz gerekir. Bu aynı zamanda zayıf ve güçlü yönlerinizi ortaya çıkarır ve sınav için hazırlanacak çalışma planının özelleştirilmesine sağlar. Ayrıca, zayıf yönlerinizi güçlü yönlere dönüştürebilmeniz ve sınavın tüm yönlerini kapsayabilmeniz için etkili bir çalışma planı oluşturmak içinde faydalı olur.

Ayrıca, İngilizce seviyesi çok düşük olan adayların bir kaç ay içerisinde IELTS 6 – IELTS 7 bandına hazırlanmalarını istedikleri durumlardan kaçınmaya yardımcı olur. Çoğunlukla sınav becerilerine odaklanan ve belirli bir İngilizce seviyesi gerektiren IELTS hazırlığına başlamadan önce, İngilizce seviyenizin yeterince yüksek olup olmadığını öğrenmek iyi bir fikirdir. Aksi takdirde, önce dile odaklanmanız ve ancak o zaman sınav becerilerinizde ustalaşmanız gerekecektir.

IELTS için Minimum İngilizce Seviyesi

IELTS sınavı, geçme veya kalmanın olmadığı bir sınav olduğu için ieltse girmek için minimum İngilizce seviyesi kişiye göre değişkendir.

Yardımamı İhtiyacın Var?
Yardımamı İhtiyacın Var?

Peki, IELTS’e girmek için gerekli olan minimum İngilizce seviyesi nedir? IELTS sınavı 4 yetkinlikte İngilizce bilginizi, 1’den 9 a kadar puan vererek ölçer. Öncelikle 4 ve altı band puanlarına ve açıklamalarına bir göz atalım:

Band PuanıIELTS DescriptionNeler yapabilir?CEFR
1Non UserBirkaç kelime dışında dili kullanma yeteneği yoktur.A1- A2
2Intermittent UserEn basit bilgileri belirli kelimelerle ifade etmek bildigi konularda kısa formüller kullanmak ve acil ihtiyaçlarını belirtmek dışında gerçek iletişim kurmak mümkün değildir. Yazı ve konuşma İngilizcesini anlamakta zorluk çeker.A1-B1
3Extremely Limited UserSadece çok iyi bildiği konuları anlayıp ifade edebilir. İletişimde sık sık zorluk yaşar.A1-B1
4Limited UserBilgisi dahilinde olan durumlarda bile İngilizce becerisi limitlidir. Anlama ve ifade etmede sık sık problem yaşar. Karmaşık ve zor bir dili kullanamaz.B1
IELTS – CEFR Minimum Seviyeler

Bu tablo size İngilizce seviyenizle ne tür bir puan alabileceğiniz hakkında bir fikir verir. İyi haber şu ki, B1 (Orta) İngilizce seviyesine gelmek çok uzun sürmeyecektir. Bu ne kadar çalışkan olduğunuza, yani yeteneğinize ve kararlılığınıza bağlıdır…

Eğer, seviyeniz B1 seviyesinin altında ise doğru başlangıç için “Sıfırdan IELTS’e Hazırlanmak” yazımıza geçmenizi tavsiye ederiz.

IELTS Sınavına Ne Zaman Girmeli?

Bu sorunun en kısa cevabı; hazır olduğunuz zaman.

Çoğu üniversite, genel olarak en az 6.5 puan bandına sahip olmanızı isteyecektir. Genel bir kural olarak, örneğin ABD’deki en üst sıradaki üniversiteler daha yüksek bir IELTS bandı talep etme eğilimindedir (genellikle 7.0’dır). Çoğunlukla üniversitelerin çoğu 6-7 arası puanları İngilizce lisans eğitimi için uygun kabul etmektedir. Ancak, her bileşende daha düşük 5 veya 5.5 bant gerektiren programlar bulabilirsiniz: Dinleme, Okuma, Konuşma ve Yazma. Çünkü uluslar arası bir öğrenci olarak, başvurunuzu desteklemek için tatmin edici bir sözlü ve yazılı İngilizce standardı göstermeniz gerektiğidir. Kısaca, eğitim dili İngilizce olan bir üniversiteye girmeyi planlıyorsanız 6.5 ve üstü hedefleyin.

Peki, IELTS sınavına ne zaman gireceğinizi ya da ne zaman hazır olduğunuzu nasıl bileceksiniz?

IELTS Sınavı için Hazır mısın?

Sınav için hazır olup olmadığınızın tek yöntemi deneme çözmek. Eğer deneme sınavlarını sıklıkla tekrarlarsanız, hem gelişiminizi görür hem de ihtiyacınız olan puan bandı için daha ne kadar çalışmanız gerektiğini ölçebilirsiniz. Deneme sınavı için hem online hem yüz yüze bir çok kurum bulabilirsiniz. Ücretsiz deneme sınavı yaptığımızı burada hatırlatalım. Bu linkten ücretsiz deneme sınavına katılabilirsiniz. Ya da hali hazırdaki İngilizce seviyenizi, aşağıdaki tabloyu referans kullanarak, IELTS seviyesindeki karşılığını bulabilirsiniz.

Band PuanıIELTS DescriptionNeler yapabilir?CEFR
5Modest UserHata yapmaya müsait olmasına rağmen birçok durumda genel anlamı çıkarabilir ve dil üzerinde kısmi bir hakimiyeti vardır. Bildiği bir konuda basit bir iletişim kurabilir.B1
6Competent UserBazı hatalar, uygunsuz kullanımlar ve yanlış anlamalar olmasına rağmen genellikle dili efektif kullanır. Yabancısı olmadığı konularda oldukça zor seviyedeki İngilizceyi kullanabilir.B2
7Good UserDil üzerinde bazı durumlarda olabilecek rastlantısal hatalar, uygunsuz kullanım ve yanlış anlamalar dışında eylemsel hakimiyeti vardır. Genellikle zor ve karmaşık dili iyi kullanır ve detaylı muhakemesini yapar.B2 – C1
8Very Good UserDil üzerinde sadece sistematik olmayan hatalar ve uygunsuzluklar dışında tam bir hakimiyeti vardır. Bilgisi dahilinde olmayan konularda anlaşmazlıklar olabilir. Zor ve detaylı tartışmalarda başarılıdır.C1 – C2
9Expert UserDil üzerinde tam bir hakimiyeti vardır: uygun, doğru ve akıcı konuşma ve tam anlama becerisine sahiptir.C2
IELTS vs İngilizce Seviyeleri

Genelde, Listening ve Reading puanı sorulara kaç doğru cevap verdiğinize bağlıdır. Yani kendi kendinize değerlendirme yapabilirsiniz. Fakat, Writing ve Speaking için kendi kendinize değerlendirme yapmanız mümkün değildir. Writing ve Speaking için kesinlikle destek almanızı tavsiye ederiz.

Bunun için Speaking Practise ve Writing Assessment sitelerini inceleyebilirsiniz.

IELTS’e Girmek için İngilizce Seviyesi Nasıl Olmalı?

Yardımamı İhtiyacın Var?
Yardımamı İhtiyacın Var?

Yukarıdaki tabloya göre, beklediğiniz bant puanı, seviyenizden yüksekse, önce İngilizce’nize zaman ayırmalı ve çalışmalısınız. Çünkü, IELTS hazırlık kurslarına katılabilmeniz için öncelikle İngilizce seviyenizin minimum B1 olması gerekli.

Eğer, yeterince yüksekse, IELTS sınav hazırlık becerilerinize hemen başlayabilirsiniz.

Tip: Unutmayın, IELTS cevapların tahmin edilebileceği bir sınav değildir. Çünkü, sınav alışkın olduğumuz test türünde değildir. Mevcut bilgi ve becerilerinizi ve gerçekten İngilizce olarak neler yapabileceğinizi gösterir. Sınav görevlisini veya test sistemini kandırmanın hiçbir yolu yoktur. Yapmanız gereken tek şey çok çalışmak ve bitiş çizgisine çok fazla odaklanmadan yolculuğun tadını çıkarmak çünkü İngilizce seviyeniz çok düşükse muhtemelen çok çalışmanız gerekecek. Ancak hiçbir şey imkansız değildir.

Bir yanıt yazın