Occupational English Test (OET)

Occupational English Test (OET) anadili İngilizce olan ülkelerde sağlık alanında çalışmak için gitmeyi hedefleyen sağlık personellerin girdiği bir İngilizce sınavıdır. OET günümüzde konuşma dili İngilizce olan 46 ülkede belirlenen tarihlerde yapılmaktadır. OET sınavı, IELTS sınavı gibi konuşma, dinleme, yazma ve okuma bölümlerinden oluşmaktadır.

OET (Mesleki İngilizce Sınavı), 30 yıldan uzun bir süredir sağlık sektöründe anadili İngilizce olan ülkelerde çalışmak isteyen sağlık personellerinin girdiği bir sınavdır. Anadili İngilizce olan ülkelerde çalışmayı veya eğitim görmeyi hedefleyen sağlık uzmanları OET sınavına girerek kendilerinin sağlık sektöründeki iletişim becerilerini değerlendirebilir.

Occupational English Test (OET) sınavı hakkında hala devam etmekte olan araştırmalar, test içerikleri ve yapılanmasının sağlık sektörünün güncel çalışma alanını yansıttığını ve yenilenen ihtiyaçlara başarıyla uyum sağladığını göstermiştir.

Occupational English Test (OET) , uluslararası İngilizce yeterlilik sınavlarından sağlık sektörü alanında çalışmak veya eğitim görmek isteyen sağlık personellerinden katılım için gerekliliği olan bir sınavdır. 1980’li yılların sonlarında Avusturya Federal Hükümeti ile yapılan bir anlaşmayla hazırlandı ve günümüzde de güncel kalmasının sebebi sürekli yapılan araştırmalar ve çalışmalar yeniliklere uyum sağlanabilir olmasıdır.

OET sınavı İrlanda, İngiltere, Yeni Zelanda, Dubai, Avustralya, Singapur ve Namibya’da sağlık sektöründe çalışmak için gidecek olan sağlık personellerinin İngilizce iletişim seviyelerinin yeterli olup olmadığının kontrolü ve kanıtı olarak kabul edilip ve katılım şartları arasında tercih edilen bir sınav sistemidir.

OET Sınavı Hakkında

Yardımamı İhtiyacın Var?
Yardımamı İhtiyacın Var?

OET, sağlık sektöründeki personellerin İngilizce konuşulan ülkelerde kendilerini daha rahat hissetmelerini hedefleyen ve yeteneklerini ölçme-değerlendirme fırsatı sunan uluslararası bir İngilizce yeterlilik sınavıdır. Sınav, sağlık sektöründe çalışan sağlık personelleri için özel olarak hazırlanmıştır ve günümüzde halen güncellenmektedir.

OET sınavı, 12 farklı sağlık sektörü uzmanlığında her biri için özel olarak detaylıca değinilmiştir. Sınavlar her sektörün güncel iş gereksinimlerini, işyeri görevlerini ve mesleki dil becerilerini yansıtır. Sağlık sektöründeki OET sınavının geçerli olduğu 12 sağlık uzmanlıkları bunlardır;

Diyetisyenlik, Tıp, Hemşirelik, Göz Sağlığı, Eczacılık, Dişçilik, Mesleki Hastalıklar Tedavisi, Ayak Sağlığı, Radyoloji, Veterinerlik, Fizik Tedavi ve Konuşma Bozuklukları.

Sınav Formatı

  • DİNLEME

Yaklaşık 45 dakika sürmektedir ve sorular tüm branşlar için ortaktır.

  • OKUMA

Sınav süresi 60 dakikadır ve sorular tüm branşlar için ortaktır.

  • YAZMA

Sınav süresi 45 dakikadır ve sorular branşlara göre farklılık göstermektedir.

  • KONUŞMA

Sınav süresi yaklaşık 20 dakikadır ve sorular branşlara göre farklılık göstermektedir.

OET Puanlama

OET Numeric Score OET Letter Grade OET Band Descriptions IELTS Equivalent
500 A Can communicate very fluently and effectively with patients and health professional using appropriate register, tone and lexis. Shows cmplete understanding of any kind of written or spoken language 8.0 – 9.0
490
480
470
460
450
440 B Can communicate very fluently and effectively with patients and health professional using appropriate register, tone and lexis. With only occasional inaccuracies and hesitations. Show good understanding in a range of clinical contexts. 7.5
430
420
410
400
390 7.0
380
370
360
350
340 C+ Can maintain the interaction in a relevant healthcare eniroment despite occasional erros and lapses, and follow standard spoken language normally encountered in his/her field of specialisatiion. 6.5
330
320
310
300
290 C 6.0
280
270
260
250
240 5.5
230
220
210
200
190 D Can maintain  some interaction and understand straightforward factual information in his/her field of sepcialisation, but may ask for clarification. Frequent erros, inaccıracies and mis-or overuse of technical language can cause strain in communication. Less than 5.5
180
170
160
150
140
130
120
110
100
90 E Can manage simple interaction on famliar topics and understand the main point in short, simple messages, provided he/she can ask for clarification. High density of errors and mis- or overuse of technical language can cause significant strain and breakdowns in communication.
80
70
60
50
40
30
20
10
0

OET Sınavı mı? IELTS Sınavı mı?

Yardımamı İhtiyacın Var?
Yardımamı İhtiyacın Var?

IELTS sınavı, sadece sağlık sektörüne özgü değildir. OET sınavı ise sağlık personellerine özgü bir sınavdır ve 12 farklı versiyonu vardır. OET sınavı Tıp, Hemşirelik, Mesleki Hastalıklar Tedavisi, Göz, Eczacılık, Fizik Tedavi, Ayak Sağlığı , Radyoloji , Konuşma Bozuklukları, Dişçilik, Diyetisyenlik ve Veterinerlik alanında sınava girebilirsiniz.

OET sınavında Reading ve Listening tüm adaylar için aynıdır. Writing ve Speaking testleri ise uzmanlık alanına göre hazırlanır.

OET sınavı yerine IELTS sınavına da girmek mümkündür.

Bir yanıt yazın