IELTS için Kurs Gereklimi?

IELTS için Kurs Gereklimi?

IELTS sınavı belirli bir formatı olan ve süreli bir sınavdır. Bu yüzden, sınavdan başarılı olabilmek için iyi hazırlanmak gerekli. Bize gelen soruların bir çoğu IELTS sınavına nasıl hazırlanmalıyım, IELTS sınavına evde hazırlanabilir miyim, IELTS sınavı için kurs gerekli mi gibi temel sorulardan oluşuyor. Bizde bu yazımızda bu sorulara cevap vermeye çalıştık.

Öncelikle IELTS sınavı hakkında bilgi sahibi olmamız daha faydalı olacaktır.. Sınav hakkında burada genel bilgileri paylaşacağımız için, “IELTS Nedir” yazımız daha derine inmek isteyenler için faydalı olacaktır.

IELTS Hakkında Kısa Kısa

IELTS Sınavı katılımcıların İngilizce dil becerilerini ölçer ve “IELTS score” ile Dünya çapında geçerliliği olan bir sonuç belgesi verir. Sınav, İngilizce yeterliliğini 4 ana beceride ölçer; Okuma (Reading), Yazma (Writing), Dinleme (Listening) ve Konuşma (Speaking).

IELTS sınavı 4 ana bölümden oluşur ve yukarıda açıkladığımız 4 ana beceri üzerinden farklı sınavlar uygular. IELTS sınavı toplamda 2 saat 45 dakika sürer. Her bölüm birbirinden bağımsızdır ve farklı formattadır.

IELTS Reading Hakkında Kısa Kısa

Okuma bölümünde, 60 dakikalık süre zarfında verilen 3 okuma parçasından 40 soruyu cevaplamalısınız. Bu sorular, boşluk doldurma, ana fikri bulma, cümle eşleştirme gibi farklı formattadırlar. Sınavın Akademik veya Genel olmasına göre de okuma parçaları kolay veya zordur. Reading parçaları ve soru formatları ile ilgili detaylı bilgiye “ielts reading örnekleri” sayfasından ulaşabilirsiniz.

IELTS Writing Hakkında Kısa Kısa

Yazma bölümünde 2 writing task görevi var. “Writing task 1” 20 dakika, “wriitng task 2” ise 40 dakikadır. Sınavın Akademik veya Genel olmasına göre soru formatları ve konu başlıkları değişir. Writing konu tipleri ve soru formatları ile ilgili detaylı bilgiye “ielts writing sınavı” sayfasından ulaşabilirsiniz.

IELTS Listening Hakkında Kısa Kısa

Dinleme bölümünde ise 4 dinleme parçasına ait 40 soru var. 30 dakikalık bir süre zarfında sadece bir kez dinletilen monolog ve diyaloglarda geçen konular ile ilgili 40 soruyu cevaplamalısınız. Sınavın Akademik veya Genel olması sınav içeriğini değiştirmez. Kısaca IELTS Academic ve General Test sınavlarında Listening bölümü tamamen aynıdır. Listening parçaları ve soru formatları ile ilgili detaylı bilgiye “ielts listening örnekleri” sayfasından ulaşabilirsiniz.

IELTS Speaking Hakkında Kısa Kısa

Speaking sınavı, diğer 3 sınavdan bağımsız olarak farklı bir günde veya IELTS sınavından sonra, aynı gün içerisinde yapılabilir. IELTS konuşma sınavı, diğer İngilizce sınavlarından farklı olarak canlı bir IELTS uzmanı/eğitmeni ( IELTS Tutor) ile gerçekleşir.

Sınav hakkında kısa bilgiler verdikten sonra genel olarak şunları söyleyebiliriz ;

  • IELTS sınavı zaman kısıtlamalı bir İngilizce yeterlilik sınavıdır.
  • IELTS sınavında geçme – kalma (pass-fail) yoktur. Bunun yerine 1’den 9’a kadar 0.5 puanlık değerlerle puanlanır.
  • Sınavın her bölümde farklı soru formatları bulunur.
  • Sınavda karşınıza çıkacak soru formatlarını iyi öğrenmek başarıyı arttırır.
  • IELTS sınavında başarılı olabilmek için her bölüm için farklı taktikleri öğrenmek gerekir.

IELTS Sınavına Hazırlanmak için Kursa Gitmeye Gerek varmı?

Yardımamı İhtiyacın Var?
Yardımamı İhtiyacın Var?

İngilizce seviyeniz bu sorunun kesin cevabıdır. Eğer İngilizce seviyeniz yüksek ise ve kelime bilginize de güveniyorsanız, kısa bir çalışma programı ile bu sınava kendiniz evde çalışarak hazırlanabilirsiniz. Bu durumda tek dezavantajınız, sınav taktikleri ve tecrübelerini edinmemek olur.

İngilizce seviyeniz düşük ise, bu durumda kesinlikle destek almanız ve yanlış yönlendirmelerden uzak durmanız gerekmektedir. Bunu ister online ister yüz yüze bir eğitim alarak yapabilirsiniz. bizim tavsiye ettiğimiz ise, öncelikle düşük seviyelerdeki İngilizce seviyenizi yükseltmeniz ve bunu yaparken de “advance vocabulary – ileri düzey kelimeler”e çalışmanızdır. Sonrasında IELTS sınavına hazırlanabilirsiniz.

IELTS Kursları hakkında yanlış bilenenler

Hem internette online olarak hem de yüz yüze çok farklı kurs seçenekleri mevcut. Bu kursların bazıları kendi hazırladıkları online programları ve/veya dijital programları kullanıyor. Bazıları da sadece online canlı kurslar düzenliyor.

Buradaki ortak bilinen yanlış IELTS kurslarında İngilizce seviyesinin geliştirilmesi için eğitim verildiğinin düşünülmesidir. Aksine, katılımcıların eksiklerini tamamlamak amacıyla verilen eğitimlerin yanı sıra, bolca pratik, bolca taktik ve strateji çalışması ve tüyolar vardır. Aslında IELTS kursları, sınava hazırlık kurslarıdır.

IELTS için Kurs Gereklimi?

Özetle, İngilizce seviyeniz yüksek ise IELTS sınavı için tabi ki kurs şart değildir. Kursa gitmeden de çok iyi bir çalışma stratejisi ile sınava hazırlanmak mümkün. Ya da uzun soluklu 2/3 ay süren kurslar yerine, örneğin kendinizi Writing bölümünde başarılı bulmuyorsanız, sadece writing üzerine 5 – 10 derslik bir özel ders alarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Bu konuda ielts hazırlık rehberi iyi bir kaynaktır. İncelemenizi tavsiye ederim..

İngilizce seviyeniz düşük ise IELTS sınavına hazırlanmak sizin için ilk çözüm olmayacaktır. Onun yerine öncelikle İngilizce seviyenizi B2 başı veya en azından B1’i tamamlamış seviyeye getirmelisiniz. Bunun içinde İngilizce kurslarından destek alabilirsiniz.

İngilizce seviyeniz ister düşük ister yüksek olsun, kısa süreli bir IELTS Uzmanından bu konuda destek almanız soru taktikleri, soru formatları, sınav stratejilerini ve ipuçlarını öğrenmeniz açısından faydalı olacaktır.

Sınavda başarılar dileriz…

Bir yanıt yazın